ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Велики љубитељи природе из Драчића током целе године брину о природи и својој животној средини. Прохладни дани су их склонили у учионицу али они не мирују! Одмах су се прихватили новог задатка – написали су нам КАКО ЧУВАЈУ ПРИРОДУ.  Пишите нам и ви...

PISANJE

Природа је извор нашег живота. Људи уништавају природу сечом дрвећа и бацањем отпада. Један човек не може сам да чува природу, али сви заједно можемо. Чувам природу тако што смеће бацам само на места  одакле га односе и уништавају. Када је суша помажем баки да залива биљке. Не ломим гранчице на биљкама. У природи не треба палити ватру или ако је запалимо треба добро да обезбедимо то место због могућег пожара. Када нађемо гнездо са јајима од неке птице не треба да га дирамо. Из јаја ће се излећи птићи у чијој ћемо песми уживати.

Све што природа створи треба да поштујемо и чувамо јер ако бисмо сви уништавали по мало, брзо не бисмо имали ништа.

Ања Панић

PISANJE

У мом селу природа је лепа. Чувам је и не загађујем. Често возим бицикл по шумској стази. У пролеће садим са мамом цвеће, а са татом воћке. Понекад трчим и певушим природи. Играм се и удишем мирис борова. Увек кад пада киша са терасе гледам  те чаробне капљице и уживам у њеном тихом ромору. Када су лепи дани боравим напољу, заливам цвеће и певам дрвећу. Са сестром сакупљам смеће у близини куће које неки неваљали људи баце.

Тако ја чувам природу да увек буде лепа и чиста.

Наталија Жарковић

PISANJE

Сви ми треба да чувамо природу. Моја сека и ја то радимо.То раде и моји мама, тата, бака и дека. Не бацамо папире ни било које  друго смеће по дворишту. Сав отпад бацамо у корпу. Ако неко баци папир испред наше кафане, ја му кажем да то није лепо. Са мамом садимо цвеће и поврће у башти. Преко лета свакодневно заливамо цвеће и украсно дрвеће. Кад дође јесен сакупљамо опало жуто лишће. Остављамо га на гомиле да иструли, јер  од њега  правимо природно ђубриво које је здраво за биљке.

Тако ја чувам природу.

Милица Ралић

PISANJE

Ја волим природу. Волим да је чувам и да боравим у њој. Не бацам смеће на ливаду ни у реку. Не остављам пластику у шуми јер животиње могу да је поједу и да угиину. Отпад бацам у канту. Понекад храним животиње и птице. У мојој кући има електричних уређаја који штеде струју. То су еколошки уређаји. Тако каже моја мама. Природа је лепа и морамо је чувати.

Милана Ивана Милићевић

PISANJE

Природа је наше највеће благо: зелене шуме, цветне ливаде, воћњаци са дозрелим плодовима, реке... Захваљујући шумама ми имамо чист ваздух. Шуме и реке су препуне смећа и кеса. Реке су загађене јер у њих људи испуштају разне отрове. Ми загађивањем природе уништавамо себе. Желим да поручим свима: Људи, поведите мало више рачуна где бацате смеће. Не ломите гране! Не сеците дрвеће! Чистите паркове! Чистита своја имања и дворишта! Садите дрвеће и цвеће!

Сачувајте природу, наше највеће благо!

Јован Мосуровић

PISANJE

Здрава природа игра највећу улогу у нашим животима. Ја чувам природу тако што не бацам смеће свуда, већ само у канте. Са родитељима садим младо дрвеће у оближњој шуми. Мој тата сваке године спрема дрва за зиму. Али, колико стабала посече, толико новог дрвећа и засади. То је важно јер шуме нам стварају кисеоник. Људи не схватају да загађивањем природе уништавају себе. Не може човек бити здрав ако живи у загађеној природи.

Ако научимо да чувамоо природу, она ће нам поклонитии пуно чистог ваздуха и много више здраве хране.

Дарко Тешић

Ментор: Луција Тасић