ZAGLAVLJE NASLOVNE

Čokolada u iznenađujuće malim količinama može ozbiljno da utiče na zdravlje vašeg ljubimca, a u nekim slučajevima da izazove i smrt

Čokolada sadrži teobromin, jedinjenje koje je srodno kofeinu, koje pseći organizam ne može da razloži, pa i manje doze mogu biti toksične.

 

Teobromin može da utiče na crevni, nervni i kardiovaskularni sistem kod pasa, ali i na bubrege.

Količina čokolade koja je otrovna za vašeg ljubimca zavisi od veličine psa, od toga koliko je čokolade pojeo, postotak kakaa u čokoladi i količinu teobromina u samom kakau.

Najčešći znak da se vaš pas otrovao od čokolade jesu želudačno-crevni problemi, bolovi u stomaku, nadimanje, povraćanje i proliv.  Nije neuobičajeno i ako vaš pas postane hiperaktivan ili ima ubrzan rad srca, pije dosta tečnosti i dosta mokri. Najozbilniji simptomi su drhtavica, napadi, ubrzano disanje, povišena telesna temperatura i koma.

 

SRECU NE MOŽEŠ DA KUPIŠ 3 800

 

Poznato je da su generalno mlečne i bele čokolade manje opasne za vašeg psa, za razliku od tamnih čokolada koje sadrže više teobromina, pa je i najmanja količina ove čokolade pogubna po vašeg ljubimca.

Mala kockica crne čokolade može ubiti sitnog psa, dok samo dve kockice mogu dovesti do trovanja kod velikih pasa poput Zlatnog Retrivera. Kobna količina mlečne čokolade za psa od deset kilograma može biti oko 600 grama.

Stručnjaci smatraju da toksične doze teobromina za pse iznose oko 100 do 200 mg po kilogramu psa, ali tvrde da simptomi trovanja mogu da nastani i pri manjim dozama, već od 20 mg/kg.

Ukoliko je doza teobromina u čokoladi 20 kg/mg, a vaš pas je toliko i pojeo, stručnjaci savetuju da se javite veterinaru, kako bi mogao da izazove povraćanje kod psa. Inače, simptomi trovanja se obično javljaju nakon 12 sati, ali se  mogu javiti i ranije.

Da zaključimo, čak i mala količina čokolade, može da izazove ozbiljne probleme kod vašeg psa. Kao odgovoran vlasnik, trebalo bi da budete svesni o vrsti i količini čokolade koja može da izazove trovanje kod vašeg psa. Ukoliko primetite neke od gore navedenih simptoma trovanja trebalo biste odmah da kontaktirate veterinara.

(ljubimci. telegraf.rs/theinternetpetvet.com/tekst odobrio stručni veterinarski tim našeg portala)

 

Cokolada i psi