ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Svake godine početkom juna, školarci pojure na Novo naselje, u Novom Sadu, kako bi uz igru usvajali zelene navike.

 

Ovo nezaboravno iskustvo, omogućava im Dečija ekološka akademija koja ove godine organizuje 5. po redu Zeleni festival, od 3. do 7. juna, u Zabavnom parku Starli. Cilj Zelenog festivala je da se podstakne aktivnije učešće i edukacija dece u temama zaštite prirode i životne sredine.

 

zeleni festival 2

 

„Ovaj mali jubilej izuzetno je značajan za nas, zato što ćemo i ove godine kroz pet festivalskih dana ugostiti oko 1.000 mališana iz Novog Sada i okoline. Uvek se prijatno iznenadimo kako deca brzo usvajaju ekološke poruke koje želimo sa njima da podelimo na radionicama, a svakako im je najdraže što je igra sastavni deo ovog programa. Naša ideja je da zajedno sa partnerskim organizacijama i institucijama, koje se bave zaštitom životne sredine, doprinesemo ekološkoj edukaciji najmlađih, povezivanju sa prirodom i stvaranju generacija odgovornih građana.”, izjavila je Danica Cimbal, koordinatorka udruženja Dečija ekološka akademija.

Organizatori Zelenog festivala pripremili su brojne radionice koje će odgovoriti na neka važna pitanja o očuvanju prirode – šta je to biodiverzitet, kako izviđači doprinose očuvanju prirode, kakve veze imaju močvare sa klimatskim promenama, da li hemija može da pomogne u očuvanju životne sredine, kako prepoznati vrste drveća, za šta nam služe vodovod i kanalizacija, šta je to otpad, zašto je važno pošumljavati, zašto su pčele naši prijatelji i kako možemo da učimo od prirode.

 

zeleni festival 3

 

Preko dana, program je rezervisan za organizovane grupe školaraca, dok su popodnevne radionice, od 18 do 20 časova, otvorene za javnost.

ZeleI festival je otvoren u ponedeljak, 3. juna monodramom za decu „Kako se gradi eko karakter“, glumice Isidore Vlček, po tekstu dramaturškinje Divne Stojanov, dok u narednim danima deca mogu da očekuju radionice Dečije ekološke akademije i partnera, Gradske biblioteke u Novom Sadu i to kroz baštovansko-literarnu radionicu Pčele su naši prijatelji i Sportskog udruženja Survajzveri by Maša Kuprešanin, sa radionicom Eko poligon.

„Kroz višegodišnji rad sa decom na povezivanju sa prirodom, uvideli smo da ekološko obrazovanje dece zahteva značajno unapređenje, i to je naša misija. Osećamo da je velika potreba za iskustvom koje pružamo u radu sa decom, a kontinuirana saradnja Dečije ekološke akademije sa trenutno 18 novosadskih obrazovnih ustanova je naš kanal kroz koji želimo da pomognemo da deca prirodnije i kreativnije usvajaju zelene navike. Takođe, bitno je kada učimo o prirodi, da izađemo i van okvira učionice, a Zeleni festival upravo nudi jedan drugačiji vid edukacije i svakako nastavak dobre saradnje našeg udruženja sa obrazovnim ustanovama.”, naglasila je Cimbal.

Dečija ekološka akademija najpre sarađuje sa novosadskim obrazovnim ustanovama, ali i ove godine, događaj je popodne otvoren za javnost, zato pozivaju roditelje da obrate pažnju na deo programa od 18 do 20 časova, koji je namenjen deci od 5 do 10 godina.

 

zeleni festival 1

 

“Ako želite da prijavite dete na radionice i da učestvujete, trk na naš sajt i brzo popunite prijavni formular kako biste rezervisali mesto na popodnevnim radionicama. Zahvaljujući našim donatorima, Zabavnom parku Starli, Ardagh Metal Packaging Serbia i  Elder Creative Agency, učešće na Zelenom festivalu je besplatno za svu decu.“, zaključuje Cimbal.

Zeleni festival izgradio je mrežu partnera i saradnika koji učestvuju i doprinose uspešnosti festivala i tu se izdvajaju dobro poznate organizacije i institucije iz oblasti zaštite prirode i životne sredine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, JP Vojvodina šume, JKP Vodovod i kanalizacija, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokret gorana Novog Sada, PMF – departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Udruženje naučnica Srbije Srna, Udruženje Čepom do osmeha, Odred istraživača Miroslav Mika Antić, Ekološki pokret Vrbasa i Dete zaštitnik planete.

Kompletan program Zelenog festivala možete pronaći na sajtu udruženja Dečija ekološka akademija, kao i na njihovim društvenim mrežama.

 

 

CUVARI KUPOVINA 1