ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Otprilike trećina populacije troši dve trećine prirodnih resursa.

 

Želimo održivi razvoj društva i prirode, a da bismo ga imali moramo prestati sa ovim tempom korišćenja i opterećivanja resursa naše planete.

 

SVETI GEORGIJE UZDIN NE BACAJ RECIKLIRAJ 4

 

Prirodu bukvalno ubija nekontrolisano odlaganje otpada bilo u šume, bilo u reke. Drugim rečima, jednostavan gest recikliranja može spasiti živote. Mnogi koji odu u prirodu na izlet, zaborave da pokupe smeće pri povratku.

 

SVETI GEORGIJE UZDIN NE BACAJ RECIKLIRAJ 3

 

Plastične, prazne boce i ostaci hrane krase naše izletište na Tamišu. Umesto da odmaramo svoje oči pogledom u zelenilo i reku, naš pogled na ovo mesto postaje strašan. Mi smo pokušale da kroz anketu podignemo svest kod ljudi o značaju reciklaže.

 

SVETI GEORGIJE UZDIN NE BACAJ RECIKLIRAJ 2

 

  1. 1. Da li koristite proizvode iz plastične ambalaže?

Većina naših ispitanika odgovorila je da koristi proizvode iz plastičnih ambalaža.

  1. 2. Da li reciklirate plastičnu ambalažu?

Većina naših ispitanika, nažalost odgovorila je negativno. Ovaj podatak nam govori strašnu činjenicu da svest o ekologiji i značaju reciklaže, još uvek nije na zadovoljavajućem nivou. Ipak kad bi bio ponuđen model i sistem reciklaže, situacija bi se bitno promenila.

  1. 3. Da li biste podržali lokalnog proizvođača da proizvede proizvod bez otpada?

Većina naših ispitanika odgovorila je da bi podržala ovakav projekat. Ovaj podatak nam govori da naši sugrađani imaju ideje, a kako bi stigli svi zajedno do cilja, potrbno je da neko pokrene lokalno preduzeće ove namene.

 

SVETI GEORGIJE UZDIN NE BACAJ RECIKLIRAJ 5

 

Direktno ili indirektno, otpad na mnogo načina utiče na naše zdravlje i blagostanje. Odlaganje otpada mora se vršiti metodama koje ne ugrožavaju naše zdravlje i koje ne šteti životnoj sredini.

 

Melisa Jonašku, Melisa Spariosu i Magdalena Spariosu 5. razred

Mentor Branislav Tođer