ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Sunčevu energiju možemo da iskoristimo za zagrevanje naših kuća i škola, ali i za proizvodnju električne energije.Postoje uređaji pomoću kojih iz sunčevog zračenja dobijamo električnu energiju. Kada zrak sunca padne na takav uređaj, on se odmah pretvara u električnu energiju koja može da se kablovima prenese do sijalica, kompjutera ili televizora.

GREJANJE POMOĆU SUNČEVE ENERGIJE
Za grejanje pomoću sunčeve energije služi nam uređaj u koji ulazi hladna voda, a izlazi topla, zagrejana sunčevim zracima. Tako zagrejana voda čuva se u posebnom rezervoaru, a potom se koristi za pranje ruku, posuđa, kupanje ili zagrevanje prostora.
Još više koristi od energije sunca možemo imati izborom pravilnog položaja zgrade i odgovarajućom arhitekturom. Ako se na južnoj strani kuće postavi velika staklena površina umesto običnog zida, u kuću će dopirati dosta sunčeve toplote i prirodnog svetla, koje je prijatnije
i zdravije od veštačke rasvete.

Odgovarajuće nadstrešnice iznad prozora i drugih staklenih površina osiguravaju da zimi, kad je Sunce niže na hotizontu, ulazi više sunčeve svetlosti, a leti, kad nam je toplote i previše – manje.

FOTONAPONSKI PANEL služi za dobijanje električne energije
SUNČEV TOPLOTNI KOLEKTOR služi za dobijanje tople vode


PREDNOSTI
Jednom kad je oprema kupljena, korišćenje energije sunca je besplatno.
Sunčevi kolektori i paneli ne ispuštaju štetne gasove u vazduh, njihov rad je siguran i tih.
Energija se proizvodi na mestu gde se troši pa nam ne trebaju dugačke žice i kablovi.
Sunca neće nestati!
NEDOSTACI
Noću nema sunca.
Iako se energija sunca može koristiti tokom oblačnih dana, količina korisne toplotne ili električne energije puno je manja.

PROJEKAT EKOLOŠKOG UDRUŽENJA „ZELENO PITANJE“ IZ NOVOG SADA  „OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE ZA POČETNIKE I OSTALE“ JE POMOGLA GRADSKA UPRAVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE NOVOG SADA.