ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Mleko je belo i tečno, banana je žuta i duguljasta a lubenica je zelena i okrugla. Da li je to prava istina?

 

Uglavnom jeste, ali ponekad baš i nije. Od nedavno su se na svetskom tržištu pojavile kockaste lubenice. One su simpatične, interesantne, zabavne, primamljive i naravno skuplje od tradicionalno okruglih lubenica.

Kockaste lubenice prvi put su proizvedene u Japanu, gde su momentalno postale pravi hit, a njihova popularnost vrlo brzo raste širom planete. A zbog čega su Japanci uopšte došli na ideju da uzgajaju kockaste lubenice? Kao i sve ostalo kod ove nacije i ova inovacija je samo još jedno pametno rešenje za što bolju iskorišćenost malog kapaciteta japanskih hladnjaka u gusto naseljenim gradovima, kao što je na primer Tokio. Poznato je da se u Tokiju grade najmanji stanovi na svetu, a arhitekte se trude da svaki kvadratni centimetar stambenog prostora bude što bolje iskorišćen. Ista je stvar i sa frižiderima. U tako malim stanovima nema mesta za frižidere standardnih mera, već samo za one mini. Pošto okrugle lubenice zauzimaju veliki prostor u frižideru, mnogi Japanci su ih se morali odreći. Sve dok se Japanski seljaci nisu dosetili kako mogu napraviti kockaste lubenice, na dobrobit svih.

 

kockaste lubenice 01

 

Iako četvrtaste lubenice koštaju malo više od onih kakve je napravila majka priroda, to je ipak mala cena koju Japanci trebaju platiti za njihovu sposobnost da stanu u frižider. Dakle, kockaste lubenice nisu nastale iz čistog hira radi atrakcije, već iz puke nužde. Tako sada proizvodjači mogu da trljaju ruke uz dobru zaradu a potrošači da uživaju u ovom povrću. A kada stigne na trpezu oblik lubenice nije važan, bitno je ono što je unutra i što se jede.

E sada i to je već relativna stvar, koja se menja sa promenom geografskog područja. U ostalim krajevima sveta glavna fascinacija je upravo taj kockasti oblik lubenice a ne i ono što je unutra. Mnogi su za nju spremni platiti visoku cenu samo da bi uživali u njenom interesantnom izgledu na uštrb eventualno slabijeg ukusa u odnosu na lubenicu klasičnog izgleda.

Zato evo interesantne ideje za poljoprivrednike koji se bave uzgojem lubenica. Ukoliko žele da poboljšaju svoje novčane prihode, kockacte lubenice su odlično rešenje za to, pa ćemo im svojim savetima pomoći i u ovom poduhvatu.

KAKO SE UZGAJAJU KOCKASTE LUBENICE?

Kockaste lubenice je u suštini veoma jednostavno uzgojiti. U tome može uspeti svaki uzgajivač a potrebni su mu samo transparentni kalupi kockastog oblika, tako da sunčeva svetlost može neometano dopreti do lubenice sa svih strana. Za to je najbolje staklo ili providna plastika.

Kako napraviti kockaste lubenice (u slikama):

kockaste lubenice 1

 

Kao što se vidi na slici 1, dok je lubenica još uvek mala pažljivo je smestite u kockasti kalup, koji na vrhu ima otvor kroz koji prolazi loza lubenice. Veličinu kalupa prilagodite vašim potrebama tj. dimenzijama vaših lubenica. U njega treba da stane lubenica kada poraste i sazri. U početku ona neće dodirivati zidove staklenog kalupa, ali kako bude rasla tako će popunjavati prostor i dobiti oblik kalupa. Donja strana kalupa na kojoj leži lubenica čak i ne mora da bude od stakla, može biti i prazna, pa će lubenica prirodno ležati na zemlji. Sva ostala nega oko bostana obavlja se potpuno uobičajeno.

 

kockaste lubenice 2

 

Kada lubenice narastu i sazriju, vreme je za branje, izvadite ih iz kalupa (slika 2.). Ako želite da uzgajate kockaste lubenice i narednih godina, najbolje je da napravite kalupe na rasklapanje. Tako ćete iz njih lakše izvaditi lubenice i moći ćete da ih sačuvate za sledeću sezonu.

 

kockaste lubenice 3

 

Na kraju, svako će priznati da su vaše kockaste lubenice zabavan prizor za oči, a što se ukusa tiče on kao i uvek zavisi od nege, sorte i godine.

https://www.poljoprivrednisavetnik.com/kockaste-lubenice.html

 

fotografije:

https://www.huffpost.com/entry/square-watermelon-photos_n_557537