ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Roda cipelarka - Balaeniceps rexi - je džinovska ptica koju su nekada davno obožavali stari Egipćani, dok se danas nalazi na listama ranjihivih vrsta.

 

Njeno prirodno stanište su močvare u Africi, a svojim izgledom buni mnoge.

Cipelarka ima prosečnu visinu od 130 centimetara, kao i 17 centimetara dug kljun koji je dovoljno snažan da usmrti ribu dužine 1 metar. 

Jedna od zanimljivosti koja ih karakteriše je da se hladi koristeći praktičan i bizaran mehanizam koji biolozi nazivaju urohidroza, tokom koje se izlučuje na sopstvene noge - a isparavanje koje sledi stvara efekat "hlađenja".

Roda cipelarka je klasifikovana u zasebnu porodicu - Balaenicipitidae - čiji je jedini član.

Najupečatljivija karakteristika ove ptice je bez sumnje njen veliki kljun, koji zauzima treće mesto u svetu ptica - odmah iza roda i pelikana. Njegova čvrstina se često upoređuje sa drvenom klompom, pa otuda i njen neobično ime. 

Uloga mu je višenamenska, a može da proizvede zvuk koji istovremeno privlači partnere ali i koji odbija predatore. Često ih koriste i kao "alat" za hvatanje vode, ali i kao "oružje" prilikom lova.

Cipelarke uglavnom love tokom dana, a na njenom meniju se mogu naći žabe, gmizavaci, ribe, ali i mladunci krokodila. Ona je u stanju da dugo i nepomično da stoji u mestu kako bi ulovila plen. Ali, u trenutku kad krene u napad, Plen ima male šanse da izbegne smrtonosni udarac kljunom nalik klompi su veoma male.

Smatra se stanaricom sa područija ogromne močvarne teritorije Suda u Južnom Sudanu. Međutim, ona se takođe može naći u močvarnim staništima Ugande. Skoro uvek usamljene, gaze po dubokim močvarnim vodama gde love ili skupljaju potreban materijal za izgradnju gnezda. A pravljenje staništa u dubljim delovima močvare je strategija preživljavanja koja im je omogućila da izbegnu potencijalne pretnje poput krokodila i ljudi.

Rode cipelarke su u životinjskom svetu poznate i po veoma neobičnim metodama roditeljstva. Nakon parenja polažu jedno do tri jaja, posle čega mužjak i ženka naizmenično leže na njima više od mesec dana. Tokom tog prioda oni će često zahvatiti vodu svojim kljunom i "preliti" jaja kako bi ih rashladili. Ali kada se pilići izlegu, roditelji obično neguju samo najjače pile, dok druge ostavljaju da brinu sami o sebi.

Ove rode su teške do 7 kilograma, dok njihova džinovska krila dostižu raspon od oko 250 centimetara.

Rode cipelarke su veoma tražene među ilegalnim trgovcima životinja tokom poslednjih nekoliko godina. A prema nekim podacima aktivista za očuvanje vrste, njihova cena na tržištu dostiže i do 10.000 dolara.

Opadanje broja roda cipelarki u divljini je direktna posledica uništavanje močvarnih staništa i prekomernog lova za potrebe ilegalne trgovine. Danas je u divljini ostalo između 3.300 i 5.300 roda cipelarki.

FOTO 1 Bob Owen - originally posted to Flickr as Shoebill Creative Commons   Attribution 2.0 Generic license

FOTO 2 This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported  license.