ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Jedan od najboljih načina da deca uče o životnoj sredini jeste da je dožive i iskuse. Gde god da živite, izvedite svoje dete napolje, svejedno da li je to parkić ispred vaše zgrade ili predeo netaknute prirode. Deca mogu mnogo da nauče o prirodi ako je vide i ako su deo nje.

 

 

Učeći o ekologiji i o zaštiti životne sredine mališani stiču navike koje će primenjivati do kraja života zato što smo svi mi povezani u jednu celinu.

Učeći o ekologiji i o zaštiti životne sredine mališani stiču navike koje će primenjivati do kraja života.

 Ako se deca od malih nogu nauče da poštuju i brinu o svetu u kome živimo, odnosno o biljnim i životinjskim vrstama na našoj planeti, oni će doprineti da se taj svet sačuva i za buduće generacije. Drugim rečima, zalagaće se za zaštitu prirode.

Prirodna dobra planete Zemlje sastoje se od biljaka, životinja, zemljišta, vode, vazduha i LJUDI! ZAJEDNO činimo deo planetarnog ekosistema1 – a reč “zajedno” je ovde možda i najvažnija reč. Sve što ljudi čine utiče na svet u kome živimo. Nemamo neograničene resurse, a imamo moć da uništavamo ili stvaramo. Zato bi trebalo da naučimo decu da stvaraju, brinu o životnoj sredini, ali i da je poštuju.

 

22 23 NAJAVA 800X600

 

Kako bi deca jednog dana postala deo zajednice koja brine o životnoj sredini potrebno je da istražuju svet prirode koji ih okružuje, kako bi se emotivno vezala za njega. Deca uče na primerima, zato im svojom brigom o životnoj sredini, stavovima i ponašanjem pomozimo da na pravilan način reaguju na svet oko sebe.

Neki će deci pokušati da objasne koliko je važno da brinu o svojoj životnoj sredini tako što će se osvrnuti na podatak koliko životinja iščezava sa naše planete. Madagaskarski lemur, na primer, jedan od najumiljatijih, slatkih, čupavih stvorenja na svetu sa velikim očima može da nestane sa lica zemlje za svega 20 godina.2

Ipak, mislim da je priču o životnoj sredini bolje početi sa stanovišta očuvanja. Bolje je pronaći pozitivne primere koji mogu da se ostvare, nego što se traže i ističu negativne stvari. To će pomoći deci da nauče nešto o akcijama koje se sprovode u cilju zaštite životne sredine. U isto vreme, shvatiće da ono što čine svakako utiče na ceo svet, a ne samo na njih same – zato što smo svi povezani.

 

NA KOJI NAČIN DECA MOGU DA UČE O ŽIVOTNOJ SREDINI?

 

 

Uključite ih u spoljašni svet

Kao što stara kineska izreka kaže:

 

“Reci mi i ja ću zaboraviti
Pokaži mi i možda ću zapamtiti
Uključi me i ja ću razumeti
Odmakni se i ja ću delovati”

 

Jedan od najboljih načina da deca uče o životnoj sredini jeste da je dožive i iskuse. Gde god da živite, izvedite svoje dete napolje, svejedno da li je to parkić ispred vaše zgrade ili predeo netaknute prirode. Deca mogu mnogo da nauče o prirodi ako je vide i ako su deo nje.

Pokušajte da saznate što više o mestu koje ste odlučili da posetite. Pročitajte o vrstama životinja koje tamo žive ili o vrstama drveća i biljaka koje tamo rastu. Neka vaše dete pokuša da ih samo pronađe i nauči nešto o njima.

Na nedavno održanoj Drugarijadi koju je organizovala Fondacija “Novak Đoković” deca su naučila mnogo stvari vezanih za nacionalni park Kopaonik i ovu divnu planinu u Srbiji. Reč je o jednom od najvažnijih biodiverziteta Srbije i staništu retkih biljaka i cveća, kao što su kopaonička ljubičica i srpski lan. Ovde takođe žive mnoge retke životinje, uključujući surog orla, sivog sokola, krstokljuna i divlje mačke. Planina je pokrivena gustim šumama smrče i jele sa oko 200 sunačanih dana godišnje, dok sneg pada između novembra i maja.3

Ne uzimajte u obzir samo jedno putovanje, jer učenje o prirodi treba da bude redovna pojava. Meka dete nauči nešto o novoj vrsti drveta ili cveta svake nedelje kada ga izvedete u park ili o biljkama pored kojih prolazite na putu do škole. Pokušajte da otkrijete insekte ili ostala stvorenja na plaži, ako živite blizu jedne. Lupa bi vam u ovom slučaju bila dobrodošla!

 

NAPRAVITE SVOJE PRIRODNO STANIŠTE

 

Ukoliko imate dvorište, izdvojte deo njega kao prirodno stanište – možete da zasadite divlje cveće i biljke za privlačenje leptira i pčela, ili da napravite zimsko sklonište za insekte.

Ako imate balkon, možete da privučete ptice sa hranilicom za ptice. Ostavite im hranu, vodu i napravite im neko sklonište. Iznenadiće vas koliko “posetioca” možete da privučete na taj način.

 

SPONZORIŠITE NEKU ŽIVOTINJU

 

Ova ideja bi mogla da bude poklon detetu za rođendan ili Božić. To ne mora da košta mnogo, možete da izdvajate samo funtu ili dolar mesečno, a dete će dobijati časopis ili redovne informacije tokom godine i tako će znati kako se uz pomoć vašeg novca pomaže životinji. To bi moglo da bude neka divlja životinja ili životinja iz prihvatilišta, kao što je magarac, ili napuštena mačka ili pas.4

 

IGRAJTE IGRICE I ČITAJTE KNJIGE O DIVLJIM ŽIVOTINJAMA I ŽIVOTNOJ SREDINI

Postoji mnogo igara koje možete da igrate sa svojim detetom, kao što su igrice na internetu, mobilnom telefonu i tabletu.5

Postoji mnogo knjiga o divljim životinjama za decu, a lista najnovijih bestselera na tu temu data je u referencama.6

Ako ste dobri u “pravljenju” životinja uz pomoć senki na zidu koje stvarate rukama i prstima, mogli biste da napravite neku, i to možda baš uz pomoć ovog video klipa.

 

PODSTAKNITE DETE DA PIŠE O SVOJIM OMILJENIM ŽIVOTINJAMA ILI BILJKAMA

Saznajte koje životinje ili biljke interesuju vašu decu, a onda ih zamolite da pišu o tome kako zamišljaju svet iz ugla te životinje. Da bi pisali na tu temu, deca moraju da saznaju nešto više o određenoj životinji, gde živi, čime se hrani, koliki joj je životni vek, kojim životinjama je plen. Ovo će pomoći detetu da svet sagleda iz drugačije perspektive.

Njihov odabir životinje bi mogao da vas iznenadi. Sin mog prijatelja je nedavno pisao o “jednom danu u životu pauka”.

PRIDRUŽITE SE GRUPI ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Mnogim grupama za zaštitu životne sredine potrebni su volonteri – od čišćenja šuma do sređivanja potoka. Pokušajte da pronađete neku grupu u blizini koja odgovara vašem mališanu.

SVI SMO MI POVEZANI

Za kraj ovog blog posta navela sam još jedan od meni omiljenih kratkih video klipova sa porukom “svi smo mi povezani”. Nadam se da će se i vama dopasti. Moramo da pokažemo deci kako da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i stvore održivu budućnost za svoju decu.

by Chris Pittam

REFERENCE

1 WWF Biodiverzitet http://wwf.panda.org/about_our_earth/biodiversity/biodiversity_and_you/

2 Madagaskarskim lemurima preti izumiranje za 20 godina http://news.yahoo.com/clock-ticks-madagascars-lemurs-040716244.html

3 Kopaonik u Srbiji http://www.serbia.travel/destinations/mountain-resorts/kopaonik/

4 WWF Sponzorisanje životinje– http://www.wwf.org.uk/adoption/sponsor-an-animal/

Dogs trust – sponzorisanje psa http://www.dogstrust.org.uk/sponsor/default.aspx#.Um9T2_m-2M4

5 Gde sve možete da pronađete igrice o ekologiji i divljim životinjama

WWF igrice- http://wwf.panda.org/how_you_can_help/games/

Eekoworld http://pbskids.org/eekoworld/

Kids Planet http://www.kidsplanet.org/
Canada – Ecokids http://www.ecokids.ca/pub/games_activities/

Linkovi za mnoge zanimljive ekološke igrice– Ecogamer – http://ecogamer.org/environmental-games

6 Amazonovi bestseleri o prirodi i ekologiji za decu http://www.amazon.com/Best-Sellers-Books-Childrens-Environment/zgbs/books/3263