ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Potreba čoveka za ponovnim povezivanjem sa prirodom u savremenom svetu je sve izraženija.

 

Užurbana svakodnevica, mnoštvo obaveza, provođenje najvećeg broja časova u zatvorenom prostoru i okruženost veštačkim materijalima imaju najvećeg uticaja na to.

Provođenje vremena u prirodi za urbano stanovništvo sveta postalo je pravi luksuz. A kad već čovek ne može prirodi - može priroda čoveku. Ova zamisao glavni je motiv biofilico dizajna. O tome šta je tačno biofilija i kako je i vi možete uvrstiti u svoj životni, pa i kancelarijski prostor, saznajte u nastavku teksta.

BIOFILIJA je izraz koji je skovao prirodnjak sa Hardvarda Edward O. Wilson kako bi opisao “tendenciju čovečanstva da se fokusira na život i sve procese koji deluju životno”.

Biofilija u bukvalnom prevodu znači ljubav prema prirodi i svemu što je njena manifestacija. Od kontakta sa biljkama, životinjama, pa sve do uživanja u prirodnoj, dnevnoj svetlosti i mirisima - biofilija je izraz koji uspešno objedinjuje ljubav i tendenciju čoveka ka odlikama prirode.

Dizajnerima enterijera i arhitektama nije trebalo dugo da uvide potrebu ljudi za ponovnim spajanjem i konektovanjem čoveka sa prirodom, te osmisle princip uređenja životnog i poslovnog prostora koji to omogućava.

Iako biofiliju možemo uključiti u svoje domove, ona je mnogo širu upotrebu pronašla u uređenju poslovnih prostora, odnosno kancelarija. Ovakav dizajn pokazao se kao idealan za podsticanje produktivnosti zaposlenih.

U kancelariji inspirisanoj prirodom i sami zaposleni se osećaju mnogo bolje i motivisanije, te im časovi koje provode na poslu “padaju” mnogo lakše, a posledično su i produktivniji, što je svakako veliki plus za biofilični dizajn u poslovnom svetu.

Iako i svega par saksija sa biljkama može učiniti čuda za svaku dosadnu kancelariju, lišenu svake prirodnosti, biofilični dizajn podrazumeva mnogo više od toga.

 

CR 34 NASLOVNA