ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

GRANICA IZMEĐU ŠPANIJE I MAROKA NA POLUOSTRVU PENJON DE VELEZ DE LA GOMERA

Dugačka je samo 74 metra.

 

U početku je ovde postojalo ostrvo koje je pripadalo Španiji, nakon peščane oluje 1936. godine formiran je tombolo (ostrvo spojeno nanosima sa kopnom pri lemu nastaje poluostrvo ili rt).

GRANICA IZMEĐU BOCVANE I ZAMBIJE NA MESTU KAZUNGULA

Dugačka je 157 metara. Da nije ovog pojasa, ova tačka na reci Zambezi bi predstavljala četvoromeđu između Bocvane, Zambije, Zimbabvea i Namibije. Ovde je planirana izgradnja mosta koja je trebala da počne 2013. godine.

 

kako da dodjete do cuvara

 

GRANICA IZMEĐU BELGIJE I HOLANDIJE, PARCELA DE VIT HAGEN

Najmanja od mnogobrojnih istorijski važnih u području ova parcela predstavlja enklavu Belgije na teritoriji Holandije. Dužina ove granice je 206 metara.

GRANICA IZMEĐU PARAGVAJA I ARGENTINE na reci Parani - od 1981. godine sva ostrva u ovom području pripadaju Argentini dok voda Parane pripada Paragvaju. Najmanje ostrvce trenutno ima obim oko 300 metara i kao takvo zauzima četvrto mesto na ovoj listi.

GRANICA IZMEĐU SAUDIJSKE ARABIJE I BAHREINA - OSTRVO KRALJA FAHIDA

Veštačko ostrvo koje je namenski konstruisano tako da preko njega ide prelaz Kralja Fahida na kome se nalazi carinski prelaz. Pored toga ovo ostrvo sadrži i džamiju, park i dva MekDonaldsa. Ovo je jedina sekcija granica Bahreina koja je kopnena i dugačka je 303 metara.

GRANICA IZMEĐU ŠVEDSKE I FINSKE, OSTRVO MARKET

U početku je ova sekcija granice bila dugačka 105 metara ali je 1985. izmenjena granična linija zbog Finskog svetionika slučajno izgrađenog na teritoriji Švedske. Sada je granica dugačka 506 metara.

GRANICA IZMEĐU NEMAČKE I BELGIJE, PARCELA RIKSLAG

Deo teritorije koji je Nemačka ustupila Belgiji nakon rata 1949. Međutim Belgijanci su želeli samo železnicu koja je prolazila tuda tako da sada imamo Nemačke eksklave u Belgiji. Najmanja od njih sadrži kuću i baštu, obima je 510 metara. Pruga je zatvorena 2001. godine.

GRANICA IZMEĐU AZERBEJDŽANA I JERMENIJE, JUŽNI JARADULU

Jermensko žitna polja su dodeljena Azerbejdžanu 1920-tih dok su ove dve države još uvek bile u sastavu SSSR-a. Postale su međunarodna granica 1991. godine. Granica je dugačka oko 600 metara, priznata je od strane UN ali se Azerbejdžan i Jermenija spore oko nje.

GRANICA KIPRA I BRITANSKE PREKOMORSKE TERITORIJE, ELEKTRANA DELEKIA

Britanija ima vojnu bazu na Kipru, nedaleko od nje izgrađena je elektrana koja je kasnije pripala Kipru (1960), međutim Britanija i dalje poseduje put kroz elektranu i prostor oko nje. Dužina granice je 933 metra.

GRANICA IZMEĐU HRVATSKE I SLOVENIJE, BREZOVICA ŽUMBERAČKA

2009. godine Haški sud je rešio pitanje spornih delova granice između Hrvatske i Slovenije, tj sve osim ovog dela. Ovaj deo je ostavljen njima na rešavanje tako da danas postoji Hrvatska eksklava u Sloveniji na čijoj teritoriji se nalaze tri kuće i devetnaest stanovnika. Njen obim, tj. dužina granice je 991 metar.

FB  GEOGRAFIJA ? INTERESANTNO