ZAGLAVLJE NASLOVNE

Podsećamo vas na neke radove koji su stigli na prošlogodišnji konkurs ŠKOLSKI ZELENI PRESS 2017.

 

 

 

Osnovna škola 'Dragoljub Ilić'' iz Dračića, postala je bogatija za jedno veliko priznanje. 20.oktobra 2017.godine dobila je status Eko škole i zelenu zastavu, čime je postala članica velikog Međunarodnog projekta „Eco–schools“. Program je jednobrazan na svetskom nivou i zato je jedinstven.

 

EKO SKOLA DRACIC grupni sa uciteljicom 4

 

Škole koje ispune postavljene kriterijume i ispune 7 eko školskih koraka, koje brigu o zaštiti životne sredine postave kao prioritet i način življenja, dobijaju povelju o statusu Međunarodne eko škole i zelenu zastavu. Organizacija Ambasadori održivog razvoja i životne sredine ima ulogu Nacionalnog operatera za Srbiju.

 

EKO SKOLA DRACIC grupni sa uciteljicom 1

 

U projekat moraju biti uključeni:direktor škole, učenici, nastavnici, nenastavno osoblje škole, roditelji učenika, lokalna zajednica. Članovi svih ovih struktura čine Ekološki odbor čijim radom koordiniraju nastavnica biologije Slađana Golubović i učiteljica Lucija Tasić.

Partneri Eko škole ''Dragoljupče,'' su mesna zajednica Dračić, Poljoprivredno gazdinstvo ''Novak Dubačkić'' i firma koja se bavi zaštitom voda Zapadne Srbije ’’Cassini fisching’’d.o.o. iz Arilja.

 

EKO SKOLA DRACIC grupni sa uciteljicom 2

 

Nacionalni koordinatori projekta Eko škole Srbije nadzornim posetama utvrđuju da li su ispunjeni svi kriterijumi. Da bi se zahtevni uslovi ispunili obično je potrebna jedna  školska godina. Eko škola ''Dragoljupče'' ispunila je kriterijume za samo 4 meseca zahvaljujući mnogobrojnim ekološkim aktivnostima koje se sprovode dugi niz godina. U planu je da se nastavi istim intenzitetom,  da se ekološki rad obogati još raznovrsnijim aktivnostima i da preko dece delujemo na ekološku svest njihovih roditelja i žitelja sela.

Eko škola ''Dragoljupče'' postala je ponos Dračića.

 

 

Lucija Tasić