ZAGLAVLJE GORNJE PROLEĆNO

Podsećamo vas na neke radove koji su stigli na prošlogodišnji konkurs ŠKOLSKI ZELENI PRESS 2017.

 

Pre dve godine učenici tadašweg osmog razreda osnovne škole ,,Vasa Pelagić,, u Padežu i nastavnica bilogije Aleksandra Radomirović uključili su se u akciju ,,Posadi drvo, sačuvaj planetu,,.

Dobili su besplatno pet sadnica kineskog drveta paulovnije. Osmaci su sve sami obavili, od izbora mesta, kopawa rupa, pripreme za sađenj, do zaštite mladih sadnica.

Danas, dve godine kasnije, vide se rezultati njihovog rada. Međutim, dva stabla su bolje napredovala, dok su tri porasla manje od očekivanog. Jedan od razloga je, verovatno, i neodgovarajuće zemljište.

 

Paulovnije i kompost

 

U vezi sa pripremanjem i održavanjem zdravog zemljišta nastavnica bilogije, koja je i rukovodilac školske Ekološke sekcije, održala je predavanja za učenike petog i sedmog  razreda. Govoreći o potrebi da ne zaga|ujemo prirodu, posebno je naglasila važnost kompostiranja, korišćenja organskog otpada.

Kompostiranje je postupak kojim se organski otpad, uz pomoć bakterija i gljiva u prisustvu kiseonika, pretvara u kompost, prijatnog mirisa, koji se može koristiti kao organsko đubrivo. Korist od takvog postupka je višestruka: vraćamo hranljive materije zemljištu, manje zagađujemo okolinu, ne koristimo veštačko đubrivo, pa štedimo i novac. Tokom godine će se učenici oprobati u kompostiranju.

Naše paulovnije će nastaviti da rastu, a nadamo se da će i kod ljudi porasti svest o tome da svoj organski otpad mogu pretvoriti u plodno zemljište, humus.

Marija Marisavljević, 7. razred

 

PAULOVANJE