ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Da li ste se zapitali zašto kokoške imaju krestu na glavi, ili zašto kosa potamni kada se pokvasi? Ako jeste, pročitajte odgovore nauke na vaša pitanja.

Ako ste se ikada zapitali da li su ribe žedne, kako golubovi uriniraju, ili zašto petlovi imaju krestu na vrh glave, sada konačno možete saznati sve ove stvari.

 

1. KAKO PTICE URINIRAJU?

Ptice zapravo nemaju dva otvora kroz koje mogu da izbacuju urin i izmet, već sve izbacuju kroz jedan otvor. Sve se pomeša i pretvori u pastu koja se zove "kloaka". Ptice ovu rupu koriste i za reprodukciju.

 

2. DA LI SPAVANJE U FRIŽIDERU MOŽE DA NAS UBIJE?

Glavna stvar oko koje bi trebalo da se brinete ako se nekim čudom zaglavite u frižideru je da će vam ponestati vazduha i da ćete se ugušiti. Ovo je bio veliki problem 1956. godine i tada je Udruženje za frižidere donelo odluku da svi frižideri moraju imati opciju da budu otvoreni iznutra. Tako da, da, spavanje u frižideru može da vas ubije, ali samo ako nije ugrađena ventilacija iznutra.

 

3. ZAŠTO KOKOŠKE I PETLOVI IMAJU KRESTE NA GLAVAMA?

Pored kresta, kokoške i petlovi imaju i neku vrstu podvaljka, takođe crvene boje. Kresta se smatra ukrasom kojim se služe kokoške kako bi zavele petla. Što se petlova tiče, kresta kod njih znači visok nivo testosterona.

 

4. DA LI RIBE PIJU VODU? 

Ribe zapravo ne piju vodu kao što piju ljudi. One upijaju vodu kroz kršljušt u procesu koji se zove osmoza. Kako se to dešava zavisi da li ribe žive u slatkoj ili slanoj vodi. Sve ribe moraju da "piju" vodu, ali izgleda da nikad nisu žedne.

 

5. KOJA JE NAJVEĆA CIFRA DO KOJE JE NEKO BROJAO?

Džeremi Harper brojao je do milion 2007. godine. Počeo je 18. juna i završio 14. septembra, a brojao je 16 sati svakoga dana. Ako pokušate da brojite bez prestanka, trebaće vam 11 i po dana, brojeći jedan broj u sekundi. Da izbrojite do milijardu, trebalo bi vam 31 godina..

 

6. KAKO ZNAMO KAKVE SU ZVUKE ISPUŠTALI DINOSAURUSI?

Nije bilo lako naučnicima da otkriju kako su dinosaurusi stvarno zvučali. Njihove glasne žice su bile tanke kao maramice i nisu uspele da budu sačuvane. Oslonili su se na poslednje žive pretke dinosaurusa i "spojili tačkice".

 

7. ZAŠTO KOSA POTAMNI KADA SE POKVASI, IAKO JE VODA ČISTA?

Kosa reflektuje manje svetla kada je mokra. Razmislite o tome - kosa je mnogo pokretljivija kada je suva, tako da se svetlo konstantno reflektuje i izgleda svetlije. Kada je mokra, vlasi su bliže jedna drugoj i svetlo se ne odbija toliko.