ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Kada pas zareži i iskezi zube, sve je jasno. Ali šta znači kada morsko prase zaskviči ili kad mačka načuli uši?

 

 

Kućni ljubimci su naročito popularni među decom. Maze ih i vole. Ali neprestano tapšanje i podizanje nije dobro za većinu životinja. Vlasnici bi pažljivo trebalo da tumače šta im govorom tela njihov ljubimac želi poručiti.

MORSKO PRASE I ZEČEVI

Te životinje nisu za maženje. Kada ih vlasnici podignu iz kaveza, ukoče se. "To je zbog toga što su paralizovani strahom, to je refleks", kaže Moira Gerlaš iz nemačkog saveza za zaštitu životinja.

Zečevi često spuste uši i stisnu se.

"Oni ne uživaju u maženju, oni paniče", dodaje.

Životinje koje su u prirodi lovina, nastoje da se što je više moguće pritaje i ostanu nepomični kako bi se sakrili od predatora. Zato morske prasi'e i zečeve nikada ne treba hvatati u ruke odozgo jer će pomisliti da su ulovljeni. Bolje je da sednete na pod i posmatrate ih u nivou njihovih očiju.

Morski prasi'i ispuštaju razne zvukove, ali kada su uplašeni skviče. To nikako ne treba tumačiti kao zvuk radosti.

HRČCI

Hrčke nikada ne treba davati deci za igru. "Oni tokom dana zapravo spavaju i ne vole da se diraju", rekla je portparolka nemačkog saveza veterinara Astrid Ber. Ponekad će pokušati i da se obrane i ugrizu. Ali su zato aktivni, veseli i bučni noću, kada njihovi vlasnici pokušavaju da spavaju.

PSI I MAČKE

Kada pas maše repom, ne znači nužno da je srećan. Napeti položaj tela, lagano spuštene uši, režanje i lavež, jasan su znak agresije. Suprotno, ako je pas opušten, mahanje repom je pozitivno.

Ako mačka pomera svoj rep napred i nazad, to znači - ostavi me na miru, objašnjava Gerlaš. I kod njih su spuštene uši i sužavanje zenica bez sumnje znak da je životinja spremna za borbu.

https://www.nationalgeographic.rs