ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Često možete da čujete vlasnike mačaka kako tvrde da su njihovi ljubimci pametniji od "dobroćudnih, ali priglupih" pasa", ali da je ova tvrdnja zapravo istinita?

Sa naučne strane gledano, malo je dokaza da su mačke pametnije od svojih četvoronožnih prijatelja. Jednostavan pogled na strukturu mozga ovih životinja može dosta da nam otkrije o njihovoj inteligenciji. Mačiji mozak čini 0,9% njihove telesne težine, dok taj postotak kod pasa iznosi 1,2. Međutim, neki naučnici tvrde da veličina mozga nije ključ inteligencije. Razlika u broju neurona između ove dve vrsta priča drugačiju priču.

Unutar cerebralnog korteksa (područja mozga zaduženog za, između ostalog, obradu informacija, rešavanje problema i percepciju) mačke postoji 300 miliona neurona, u poređenju sa psom koji ima "samo" 160 miliona neurona.

U poslednje vreme objavljene su razne studije koje pokazuju koliko je pas zapravo inteligentan. Psi, na primer, mogu da sortiraju objekte po kategorijama (što je dokaz da su sposobni da apstraktno razmišljaju), te u određenoj meri shvataju šta čovek misli. To znači da poseduju specifične kognitivne osobine koje zovemo teorija uma (sposobnost razumevanja i saosećanja sa drugima).

 

NE KUPUJ USVOJI

Što se tiče mačijih kognitivnih sposobnosti, primetan je značajan nedostatak istraživanja, što možda ima veze sa činjenicom da je sa mačkama vrlo teško raditi.
2009. godine istraživači su pokušali da utvrde da li su mačke u stanju da razlikuju objekte sa različitim kvantitativnim vrednostima – što je sposobnost koja je prethodno utvrđena kod riba. 
Kristijan Agrilo, komparativni psiholog tada je izjavio: „Uveravam vas da je lakše raditi sa ribama nego sa mačkama.”

Istraživanje je pokazalo damačke mogu da razlikuju kvantitet, ali da one same po sebi nemaju razvijenu tu sposobnost onoliko koliko imaju neke druge životinje.

Drugo istraživanje pokazalo je (nakon mnogo poteškoća) da mačke, poput pasa, mogu da prate pokrete kojima im na nešto pokazujemo, što pokazuje da i one imaju rudimentarnu teoriju uma.
Istraživanje je takođe pokazalo da i mačke i psi mogu rešavati jednostavne zadatke kako bi došli do hrane, ali kad im zadatak postane nerešiv, pas će tražiti pomoć od čoveka dok će mačka nastaviti sa pokušajima.

Međutim ni to ne znači da su psi pametniji od mačaka, već samo da imaju razvijeniju interakciju i socijalne veštine sa ljudima, što ne čudi kada znamo da se pas odomaćio mnogo pre mačke.

 

novi broj 18 19 800