ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE cika keka

Školski zeleni novinari Milica i Miloš Damjanović i fotoreporter Nikolina Vladić  iz osnovne škole “Vuk Karadžić” posetili su javno preduzeće „Vodovod“ U Crvenki.

 

Razlog njihove posete  je proširenje gradske kanalizacione mreže koje je upravo završeno.

Ekipu „zelenih novinara„ dočekao  je u svojoj kancelariji direktor Miljan Drašković.

crvenka kanalizacija 1

Kakav  je kvalitet vode u Crvenki?

- Sa  izvorišta se dovodi kvalitetna voda do potrošača. Voda za piće se redovno kontroliše od strane Instituta za javno zdravlje Sombor - tako da je proverenog kvaliteta i bezbedna za piće.

Kako funkcioniše sistem kanalizacije?

- Sistem kanalizacije funkcioniše slobodnim padom gde protok fekalne mase pojačavaju potisne pumpe na određenoj razdaljini.Ta fekalna masa se usmerava prema Vrbasu gde se nalaze prečistači.

crvenka kanalizacija 5

Koliki je značaj izgradnje kanalizacione mreže Crvenka – Kula - Vrbas?

- Već nekoliko godina unazad opština Kula ulaže u izgradnju kanalizacione mreže kako bi se sa opštinom Vrbas konačno rešio  problem zagađenja Velikog bačkog kanala.

Možda ne, ali  postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu jedan je od najskupljih projekata Evropske unije u Srbiji!!

U tu svrhu osnovano je javno komunalno preduzeće „Prečistač Vrbas-Kula“ koje  upravlja centralnim postrojenjem za preradu otpadnih voda. Kada  prestane zagađivanje kanala i vodotokova, počeće i čišćenje Velikog bačkog kanala, koje građani sa nestrpljenjem očekuju.

crvenka kanalizacija 6

Milica Damjanović, Nikolina Vladić, Miloš Damjanović

Mentor: Jelena Kerekeš

crvenka kanalizacija 2