ZAGLAVLJE GORNJE PROLEĆNO

U eri digitalizacije i visoke tehnologije pisanje, kao veština izražavanja,  sve više gubi primat. Dominantne postaju  skraćenice, vizuelne percepcije i brze informacije neusklađenih reči.

 

A  sve  to uzima svoj danak u vidu lošijeg izražavanja naše dece, pisanog ili retoričkog. Naravno, evidentno postaje  i  metodičko odsustvo  litaralne funkcije bilo koje kreativno-umetničke profilacije. Da bi  to nekako prevazišli ili bar malo ublažili, nastavnici moraju osmisliti originalne metode u pristupu i obradi  nastavnih jedinica. Posebno se to odnosi na pisanje radova iz maternjg jezika  na zadate teme.

BELO BLATO JANUAR 1

Iz tog razloga je nastavnica srpskog  jezika, Sonja Tasevski, predložila đacima sedmog razreda naše škole,  da pisani rad na temu "Čari i ćudi okruženja u mom kraju" prvo  obrade   tehnikom prikaza u vidu reljefne makete  od prirodnih materijala. Potom je  usledilo   pisanje na zadatu temu  kao realan i olakšan epilog obrade ove interesantne teme. Uspešnost pisanog dela oceniće nastavnica, dok su đaci  svojim glasanjem, definisali najuspešniji reljefni model  na zadatu temu.

BELO BLATO JANUAR 2

 

To je bio rad Berkov Valentine. Na ovaj način je "teško pisanje" prevaziđeno dobrim  uvodom, što je rezultiralo boljim motivacionim pristupom  učenika u pisanoj obradi metodske jedinice. Ovo je samo jedan od mogućih načina da se naoko nepremostive stvari, kao rezultat savremenih tendencija, prevaziđu i usmere u dobrom pravcu. Da ne zaboravimo svoj jezik, lepe reči i pravilno pisanje.

 

 

U beloblatskoj školi,19. janura 2019.

N.M.