ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Kao odgovor na sve izraženije klimatske promene, u srcu nemačkog grada Dizeldorfa nikla je neobična građevina: preko 30.000 biljaka prekriva fasadu petospratnog poslovnog objekta Kö-Bogen II, koji je projektovala nemačka arhitektonska firma Ingenhoven Architects.

 

Biljke, uglavnom puzavice, postavljene su na fasadu u formi žive ograde koja se niže 8 kilometara po kosim zidovima i krovu zgrade.

zelena fasada 1

 

Pored biljaka, na fasadi su postavljeni i sistemi za navodnjavanje i drenažu, a prema navodima projektanata, očekuje se da će zelena fasada doprinositi prečišćavanju vazduha u istoj meri kao 80 stabala listopadnog drveća.

zelena fasada 2

 

Osim atraktivnog izgleda, vegetacija na fasadi obezbeđuje i bolju izolaciju zgrade, a doprinosi i smanjenju temperature vazduha u okolini zgrade, što je naročito značajno u gradskim sredinama tokom toplih dana.

Za ozelenjavanje građevine odabran je grab, biljka koja raste lokalno, pa je samim tim otporna i zahvalna za održavanje.

zelena fasada 4

 

"Živice od graba su uobičajene u Dizeldorfu i biljke koje smo mi odabrali zadržavaju svoje listove tokom zime. Uspevaju na severnoj i zapadnoj orijentaciji, otporne su na jake udare vetrova, mala je verovatnoća da se zaraze štetočinama, a zahtevaju samo dva do tri orezivanja tokom godine. U zimskom periodu ovim biljkama nije potrebno grejanje", objašnjavaju iz Ingenhoven Architects.

Pored kompleksnog objekta kancelarijskog prostora nalazi se i manji objekat trouglaste osnove u kom su smešteni restorani i prodavnice, čiji je krov takođe prekriven zelenilom.

zelena fasada 5

 

Za Ingehoven Architects ovakav tip projekta nije novina, jer je firma poznata je kao jedan od pionira održive arhitekture.

Zgrada sa najvećom zelenom fasadom na svetu smeštena je na trgu Gustaf-Gründgens u centralnom delu grada, na mestu s nekada intenzivnim saobraćajem.

zelena fasada 6

 

Dvadeset godina trajala je sveobuhvatna renovacija samog srca grada, koja je s ovim projektom, kao i obnovom zgrade pozorišta, konačno kompletirana.

 

https://www.kucastil.rs/arhitektura/najveca-zelena-fasada-u-evropi