ZAGLAVLJE NASLOVNE

Ambiciozan projekat trebalo bi osvetljava prečnik od 10 do 80 kilometara, a lansiranje se očekuje 2020, otkriveno je na skupu inovatora u kineskom gradu Čengdu

 

 

KINESKA kompanija koja se bavi svemirskim tehnologijama “Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co” planira da lansira satelit, osam puta svetliji od Meseca, koji bi zamenio uličnu rasvetu u gradu Čengdu.

Ambiciozan projekat trebalo bi da osvetljava prečnik od 10 do 80 kilometara, a lansiranje se očekuje 2020, otkriveno je na skupu inovatora u ovoj kineskoj metropoli od 14 miliona stanovnika.

Iako izrada neviđenog čuda tehnologije traje već četiri godine, nije izneto mnogo detalja, a pretpostavlja se da će satelit biti obložen materijalom koji će odbijati Sunčevu svetlost i imati pokretne ploče, nalik krilima, radi fokusiranja rasvete na određenu lokaciju.

 

kineski mesec 2

- Jačina svetla i radno vreme mogu da se prilagode, dok se snop može koncentrisati na širinu od nekoliko desetina metara – rekao je predsednik kineske komapnije Vu Čunfeng.

Iako ideja deluje interesantno nije jasno kako bi uticala na san ljudi i životinja. Svetlost bi trebalo da podseća na sumrak i bude pet puta slabija od ulične rasvete.

Još uvek se ne zna da li projekat ima podršku Vlade ili lokalnih vlasti, ali zvaničnici su, navodno, zaintrigirani mogućim smanjenjem troškova rasvete i turističkim potencijalom.

(odditycentral.com)