ZAGLAVLJE NASLOVNE

Školski zeleni novinari is osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ iz Belog Blata nas podsećaju na „Dan hrane“. 16. oktobra 1981. godine Organizacija za hranu i poljoprovredu pri Ujedinjenim nacijama proglasila je taj dan za Dan hrane.


Cilj promovisanja tog dana, kao Dana hrane, bilo je podizanje svesti o stvaranju " Sveta bez gladnih" - i to je svakako bila dobra namera.

Dan hrane


Ali, kakva je situacija danas u svetu nakon 36 godina? Pokazatelji su poražavajući i ne želimo da iznosimo te zastrašujuće podatke. Samo želimo da na današnji dan podsetimo " odgovorne" na tragediju i glad mnogih, posebno dece - ko god bili ti koji su odgovorni. Prema istraživanjima stručnjaka za proizvodnju hrane nje zasigurno ima dovoljno za sve. Samo su principi korišćenja resursa i pristupačnost tim izvorima nepravedni!

Dan hrane


Neki uživaju u bogatstvu dok drugi, u 21. veku, gladuju. Đaci beloblatske škole danas nisu organizovali manifestaciju ili posebnu trpezu sa hranom. Nisu želeli da "dosipaju sona ranu". Naprosto su hteli da pokažu da i sa skromnim resursima mogu biti zadovoljni. Ovog puta na meniju đačke užine bila je pita sa sirom. Ništa spektakularno i skupo ali prihvatljivo za osnovne nutricionističke potrebe. Da mogu, i ovaj skromni obrok, podelili sa onima koji nemaju.

Dan hrane


Neka svaki dan bude Dan pravedne raspodele hrane!