ZAGLAVLJE NASLOVNE

Mi živimo u jednom malom gradu koji se zove Novi Kneževac, koji leži na obali reke Tise.

 

Krase ga prirodne lepote parka sa retkim vrstama drveća, stare vile koje nose bogatu istoriju grada i jedan prirodni fenomen - “cvetanje Tise” (rojenje jako stare vrste insekata).

Međutim, kao i sva naseljena mesta tako i naše mesto ima delove koji su ekološki zagađeni, zbog nemara ljudi. Naši drugari i mi volimo da provodimo slobodno vreme u parku i na obali Tise, i da uživamo u prirodi. Primetili smo da je voda zagađena raznim čvrstim i tečnim otpadom, kao i obala i park. Naše društvo ponekad u slobodno vreme organizuje akciju sakupljanja otpada, ali voleli bi smo da se toj našoj akciji priključe svi sugrađani.

 

ZAŠTO ČUVATI PRIRODU 1

 

Takođe bi želeli da napravimo predavanje gde bi bili pozvani svi sugrađani, kako bi smo im objasnili zbog čega je bitno čuvati prirodu i reku, i na taj način ih podstakli da više brinu o čistoći svog grada, jer neki gradovi nemaju privilegiju da imaju jedan divan predeo parka pored reke kao mi.

ZAŠTO ČUVATI PRIRODU 6

 

Zagađena voda ne prija ni nama mi ribama, tako da otoad ne treba zakopavati i bacati u vodu. Park trebamo čuvati od bacanja smeća, a propalo drveće obnoviti pošumljavanjem.

 

 

ZAŠTO ČUVATI PRIRODU 2

 

Kada čuvamo prirodu osećaćemo se i sami bolje, a priroda će nam se odužiti čistim vazduhom. Zato naši drugari i mi se trudimo da kroz svoj primer pokažemo značaj prirode i način uživanja u njoj.

 

ZAŠTO ČUVATI PRIRODU 3

ZAŠTO ČUVATI PRIRODU 7

ZAŠTO ČUVATI PRIRODU 4

 

 

Školski zeleni novinari 5. razreda

Jovana Uverić

Konstantin Maksimov

Mihajlo Kosić

Mentor Marija Marinković

 

20 21 NASLOVNA