ZAGLAVLJE NASLOVNE

Iako izgleda kao da je sa neke druge planete, ovaj šareni neobični gejzir se ipak nalazi na našoj plavoj loptici punoj iznenađenja. Tačnije u Nevadi, Amerika

 

Ime „Flaj gejzer“ je dobio po „Flaj ranču“, privatnom imanju na kojem se nalazi, a sam gejzir je stvoren ljudskom rukom – i to sasvim slučajno.

 

GEJZIR FLY NEVADA 5

 

1964. godine, kompanija koja iztrađuje geotermalnu energiju je vršila testna bušenja kada je naišla na podzemnu vodu.

U malom jezeru oko gejzira se čak formirao i mini-ekosistem. Male ribe (koje je ovde doneo neki nepoznati čovek) privlače veliki broj ptica kao što su labudovi i divlje patke.

 

GEJZIR FLY NEVADA 2

 

 

Pošto voda koju su pronašli nije bila dovoljno dobra za navodnjavanje, ni dovoljno topla za njihove potrebe, bušotinu su ostavili na miru, a na njenom mestu se vremenom formirao konus od kalcijum karbonata visok oko 4 metra. Gejzir je znatno narastao u poslednjih 40 godina zbog minerala iz geotermalne vode koji se talože na površini.

 

GEJZIR FLY NEVADA 3

 

Budući da postoji više gejzira na imanju, ovaj gejzir nije najveći, ali je sigurno najneobičniji i najlepši. Gejzir je prekriven algama, koje bujaju u vlažnim, toplim uslovima, što je rezultiralo raznim nijansama zelene i crvene boje, koje mu daju jedinstven izgled.

Spoj ljudske greške i prirodnog geotermalnog pritiska, minerala i Sunca, stvorili su ovaj prelepi prizor – šareni gejzir koji izgleda kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti.

 

20 21 NASLOVNA