ZZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE cika keka

Eko škola ''Dragoljupče''iz Dračića i ove školske godine ima ambiciozan ekološki akcioni plan. Već na samom početku školske godine nižemo brojne aktivnosti.

 

Oktobar - mesec pravilne ishrane svake godine se pažljivo planira.

16.oktobra obeležava se Svetski dan pravilne ishrane, a  20. oktobra Svetski dan jabuka.

DAN JABUKA 1 3

 

Tim povodom za učenike mlađih razreda osam učiteljica je pripremilo tematski dan pod nazivom ''Jedna jabuka na dan, pa neće lekar u tvoj stan.''

 

DAN JABUKA 2 1

DAN JABUKA 2 2

Vredno se radilo u tri sela: u Dračiću gde je matična škola,  u Bačevcima i Žabarima, gde su naše područne škole. 

 

DAN JABUKA 1 4

 

Svetski dan jabuka obeležava se od 20.oktobra 1990. godine, a započela je organizacija Common Ground iz Londona sa ciljem za promovisanje njenih benefita za zdravlje, kao i promovisanje brojnih sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju.

 

DAN JABUKA 1 10

 

 I Srbija se može pohvaliti uzgojem ovog blagotvornog voća. Gotovo da ne postoji seosko domaćinstvo koje u svom dvorištu ili voćnjaku nema bar jedno stablo jabuke što svedoči o njenoj širokoj rasprostranjenosti. Autohtone sorte jabuka kod nas su brojne:  Zelenika, Ivančica, Medica, Divljača, Jesenka, Slatkača, Kiseljača, Petrovača, Belica, Kiselica, Kolačara, Mirisavka, Adamovčica, Crvenika, Ječmenica, Budimka, Ilinska...

 

DAN JABUKA 2 3

 

          Kroz integraciju nastavnih sadržaja, učenici su prošetali kroz sve nastavne predmete i naučili mnogo o ovom ukusnom i hranljivom voću koje je često zanemareno baš zbog dostupnosti. Deca pridaju veći značaj nekom egzotičnom voću ne znajući kolika je korist od sveže jabuke. Zato je važno da se upoznaju sa njenom nutritivnom vrednošću. Obiluje vitaminom C. Posebno ga ima u jesenjim i zimskim sortama. Bogata je pektinom, biljnim vlaknima, mineralnim materijama, organskim kiselinama. Jabuka je čistač krvi i crevnog trakta, snižava nivo holesterola, pogodna je za dijetu, obezbeđuje dobar i miran san ako se pojede pola sata pre spavanja.

 

DAN JABUKA 1 8

 

Jabuka je gajena 1000 godina pre nove ere i ne postoji voće koje u sebi krije toliki simbolički naboj. Ona je rajsko voće i simbol nedostižnosti. U grčkoj mitologiji i u skandinavskim sagama uvek je sredstvo koje isceljuje i podmlađuje.

 

Najviše običaji u Srbiji vezano je za jabuku:

- Darivali su je  novorođenčetu da bude zdravo i rumeno.

- Mladić je poklanjao devojci kao znak ljubavi.
- Jabuku gađa mladoženja kad dođe po mladu.
- Jabuku je donosio gost domaćinu kad dođe na slavu.
- Stavlja se u usta pečenog praseta, a ne znamo zašto.

  • Još uvek bake u selu pored dunja i jabuke stavljaju na ormar da soba miriše.

 

DAN JABUKA 2 4

U nekim krajevima održao se običaj da se jabuka nađe na stolu za Badnje veče. Podeli se  na onoliko delova koliko ima ukućana. Svako pojede po deo. U slučaju nesreća, rata, elementarnih nepogoda, ako se ljudi izgube, veruje se da će se naći sa onim sa kojim su podelili jabuku na Badnje veče.

 

Čemu služi jabuka?

- Da je podeliš sa drugom.

- Da je pokloniš simpatiji.
- Da njom opereš zube.
- Da ti pokloni vitamine.
- Da utoliš žeđ.
- Da se u nju useli crv.
- Da pozira slikarima.

(Iz časopisa ''Vitez'')

U neposrednoj okolini škole u Dračiću posađen je voćnjak 2013. godine. U njemu se nalazi 151 stablo autohtonih sorti voća: šljiva, dunja krušaka i jabuka. Brojka nije slučajna. Te godine je u školi bilo baš toliko učenika. Školski voćnjak održavaju učenici zajedno sa pomoćnim radnicima, nastavnicima i direktorom škole.

Tematski dan je završen berbom i degustiranjem njenog veličanstva JABUKE ne samo u Dračiću, već i u Bačevcima i Žabarima.

Deca su mnogo naučila a sada čekamo rezultate u vidu jabuke za užinu.

Francuski stručnjak za fitomedicinu Maurice Messegue nije slučajno rekao:

 

''Ako biste bili u prilici da zasadite samo jedno drvo u vrtu, onda bi to svakao trebala da bude jabuka.''

 

 

Lucija Tasić

Koordinator Eko škole ''Dragoljupče''

 

VOJVOĐANSKI MAGAZIN novembar 2019 800