ZAGLAVLJE NASLOVNE


Norveška šumska mačka je prisutna još u skandinavskim mitovima a kasnije i u mnogim nordijskim predanjima gde je predstavljena kao „vilinska mačka“, sposobna da ispuni svaku želju. Spominje se i kao verni pratilac Vikinga.


Norveška šumska mačka ili SKOGKAT (Skogkatt) je domaća mačka koja vodi poreklo iz severne Evrope i koja je prilagođena veoma hladnim klimatskim uslovima. Ima srednje-dugo nepromočivo krzno, krupno i jako telo i velike bademaste oči.

Norveška šumska mačka


Poreklo ove rase nije poznato. Smatra se da nije pripitomljena divlja mačka jer ih u Skandinaviji nema. Prema legendi čak ni vrhovni bog Tor nije mogao da podigne ovu mačku koliko je bila krupna. Prema drugoj legendi, dve skogkat mačke su vukle kočije boginje plodnosti i ljubavi Freje.

Norveška šumska mačka


Krajem 19. veka hiljade ovih mačaka je živelo u šumama Norveške, u kojoj je ova rasa od 1965. godine pod zaštitom države, jer je ubijana zbog kvalitetnog krzna. U Norveškoj ih ima oko 1.200.
Telo ove mačke je izuzetno veliko i izduženo. Ima jake kosti i mišiće, zadnje noge su duže od prednjih a rep je po pravilu iste dužine kao telo. Glava je izdužena, njuška četvrtasta a vilica snažna. Oči su velike i bademaste, uši srednje velike i smeštene sa strane glave.

Norveška šumska mačka


Uz vrstu mačke ragdol, ovo je najveća rasa mačaka. Ženke dostižu težinu oko4 kilograma a mužjaci oko 10 kilograma.
Norveška mačka je inteligentna, robusna i voli da se igra. Dobar je lovac i smatra se ne sasvim pripitomljenom rasom.

Uprkos svom divljem izgledu,ova mačka je veoma pitome naravi i potpuno joj odgovara život u gradskim uslovima. Izuzetno su tihe i osetljive na loše ponašanje ljudi prema njima. Druželjubiva je u odnosu na druge životinje i veoma umiljata prema svima, naročito prema deci. Nisu probirači u ishrani.