ZAGLAVLJE NASLOVNE

Kakadui su visoko inteligentne ptice koje se brzo i lako pripitomljavaju. Odlični su imitatori, a uz malo posvećenosti vlasnika naučiće da ponavljaju reči, pa čak i složene rečenice. Veoma su društveni i vole da su u centru pažnje. Sa njima je zabava zagarantovana pa se sve veći broj ljudi pri izboru papagaja odličuje baš za ovu vrstu.

Kakadui (Cacatuidae) su porodica u kojoj postoji 21 vrsta. Nastanjuju Filipine i istočna indonezijska ostrva do Nove Gvineje, Solomonskih ostrva i Australije. Postoje beli, crni i ružičasti koji su najređi. Spadaju u velike papagaje, a u zavisnosti od vrste mogu da narastu preko 40 centimetara.

KAKADU


Nimfa je najmanja vrsta u ovoj porodici i mnogi je manja i vitkija od ostalih kakadua. Svi imaju lepezastu i pokretljivu ćubu koju šire kada su uzbuđeni ili uplašeni. Životni vek im je od 30 do 70 godina.

Velikim papagajima treba obeybediti prostrane kaveze sa drvenim prečkama, penjalicama, merdevinama, kanapom sa čvorovima i drugim igračkicama kako bi papagaj imao čime da se zanima. Sveža hrana i voda treba du budu lako dostupne.

KAKADU


Kakadu više voli da šeta i penje se pomoću kljuna nego da leti pa je poželjno često puštati pticu da se slobodno kreće po stanu. Pticu pustite van kaveza samo ako ste sigurni da su svi prozori zatvoreni i nika da je ne ostavljajte bez nadzora.

Osnovu jelovnika čine mešavina semenki namenjena za velike papagaje. Vole suncokret, kukuruz, ovas, bele semenke i drugo zrnevlje a ishranu možete da obogatite orasima, lešnicima, neprženim kikirikijem ili bademima. Sa ljudske trpeze povremeno im treba davati kuvana jaja, testenine od celog zrna pšenice, grašak i pasulj. Voće i povrće treba da čini 30% celokupnog dnevnog jelovnika.

KAKADU


Kakadu je visoko inteligentan papagaj koji voli da je u društvu vlasnika. Nisu dobri ljubimci za ljude koji su često van kuće. Ako su zapostavljeni često padaju u depresiju i tada krešte i čupaju perje. Vole decu i dobro se slažu sa drugim ljubimcima.