ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

Sve životinje mogu doživeti toplotni udar, ali su neke u većoj opasnosti od drugih.

 

Tu spadaju:

Mladunci

Životinje sa crnim krznom

Bolesne životinje

Brahicefalne rase pasa (mops, bokser, buldog, itd.). Psi sa kratkom, širokom njuškom imaju urođenu opstruktivnu bolest gornjih disajnih puteva, zbog čega im je i termoregulacija ugrožena.

U teškim vremenskim uslovima treba obratiti pažnju na sve životinje iz okoline – lutalice, ljubimce, pa čak i na ptičice koje vam cvrkuću pod prozorom, jer i njima je vruće. Srećom, postoje neke stvari koje možemo uraditi da im pomognemo i olakšamo boravak na nesnosnim temperaturama.

BRIGA O LJUBIMCIMA

PSI

Nemojte izvoditi ljubimca u šetnju u najtoplijim delovima dana. Neće prijati ni vama ni vašem psu. Osim sunca koje „udara” u glavu, beton je užaren i može izgoreti jastučiće na šapama vašeg ljubimca. Ako niste sigurni da li je napolju bezbedno, možete uraditi sledeći test:

Okrenite dlan nagore i prislonite nadlanicu na beton koji je na suncu. Ukoliko vas posle 30 sekundi peče koža, nemojte izvoditi psa. Ukoliko je baš neophodno da pas obavi nuždu, ponesite vlažan peškir na koji može da stane i malo ohladi šape.

Ukoliko idete negde kolima, ne ostavljajte psa u autu duže od pet minuta.

Ako vaš pas živi u dvorištu, obavezno mu obezbedite dovoljno hlada i redovno menjajte vodu. U činiju sa vodom mu možete stavljati i po kockicu leda, a ukoliko ste u mogućnosti, naduvajte mu i dečiji bazenčić i napunite ga vodom da može da se rashladi.

MAČKE

Poznato je da mace vole topla mesta za dremku, pa se nemojte iznenaditi ako primetite da vaša ljubimica provodi vreme pored prozora, na terasi ili u dvorištu, umesto uz klimu ili ventilator. Međutim, i mačkama može biti vruće, te je neophodno obezbediti im pristup svežoj vodi i mesto za odmor u hladu.

Ako vaša mačka inače ne pije vodu, probajte ovaj trik: zamrznite vodu od kokošje supe u posudicama za led i u njenu činiju za vodu stavite jednu kockicu. Miris će je privući da proba, a kako se kockica bude topila, tako će joj voda biti sve ukusnija, pa ćete na ovaj način obezbediti da vaša mačka bude hidrirana.

GLODARI I SITNE ŽIVOTINJE

Zeka, morsko prase, hrčak, feretka i druge životinjice koje obično žive u manjim kavezima i terarijumima teško podnose toplotu. Ako ih držite negde blizu prozora ili bilo kog mesta u koje „udara“ sunce, obavezno im napravite hlad ili ih prosto pomerite sa tog mesta. Osim hlada i sveže vode, možete im dati da grickaju rashlađeno voće (npr. parče lubenice iz frižidera) i postaviti im smrznute flaše sa vodom pored kojih mogu da leže.

Naši ljubimci često znaju da „sakriju“ simptome koji ukazuju na zdravstveni poremećaj bilo koje vrste. Zato, tokom ekstremnih temperatura treba obratiti pažnju na sledeće stvari:

Dahtanje (pogotovo kod životinja za koje ovo nije uobičajeno – zečeva, hrčaka,itd.)

Gubitak apetita

Češće pijenje vode

Primetan manjak energije

Ukoliko primetite simptome toplotnog udara, evo šta treba da uradite:

Pomerite životinju u hlad, po mogućstvu na mesto na kojem se može osetiti bilo kakvo strujanje vazduha

Dajte joj da pije svežu vodu

Poprskajte joj šape, pokrijte je hladnim, vlažnim peškirom ili stavite flašu punu smrznute vode pored nje

Ukoliko ne primetite poboljšanje, pozovite veterinara

ŽIVOTINJE SA ULICE

Napuštenim životinjama je uvek teško, a pogotovo u ekstremnim vremenskim uslovima.

Osim sveže vode koju im možete izneti i postaviti u hlad, uz malo truda i nekoliko predmeta koje većina nas ima u kući, možete napraviti:

Fontanu za pse i mačke lutalice

Pojilicu za ptice

Pojilicu za pčele

Ekstremne temperature ne prijaju nikome i, ukoliko možemo, treba da pomognemo koliko god je u našoj moći. Ukoliko imate neke primere dobre prakse kod nas ili u svetu, podelite ih sa nama u komentarima. Čuvajmo jedni druge!

Autorka  Tijana Radovanović

https://ekoblog.info/zivotinje-vrucina/