ZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE za decu i odrasle

U četvrtak, 03.08.2023. godine u Sremskim Karlovcima počinje edukativno-volonterski kamp za mlade "Šuma zove na akciju".

 

Kamp organizuje grupa organizacija iz mreže POŠUMIMO VOJVODINU: Pokret gorana Novog Sada, Dečija ekološka akademija, Ekološki pokret Vrbasa i Ruralni centar Sova, kroz program EKO-SISTEM, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, uz finansijsku podršku Švedske.

Kamp će se održati u periodu od 3. do 6.  avgusta 2023. godine, u Sremskim Karlovcima, u Ekološkom centru Radulovački. Dolazak učesnika je planiran između 12.00 I 13.00 sati.


Cilj ovog edukativnog i radnog kampa je da se mladi uzrasta 15 do 19 godina sa područja Vojvodine upoznaju sa značajem šuma i njihovom ulogom u očuvanju biodiverziteta i ublažavanju posledica klimatskih promena i da se aktivno uključe u zaštitu postojećih šuma i podizanje novih.

Učesnici će se u prisustvu stručnih predavača upoznati sa značajem šuma u urbanim prostorima, sa ulogom šuma u očuvanju biodiverziteta, kako održiva poljoprivreda može da pomogne u očuvanju šuma i kako sprečiti šumske požare. Poseban akcenat će biti stavljen na buđenje aktivizma kod mladih i razvijanje interesovanja i veština za bavljenje životnom sredinom. U tom cilju će biti održane dve radne akcije uređenja priobalja Dunava od grana koje su slomljene tokom oluja i na uređenju spomenika prirode Dvorska bašta.