ZAGLAVLJE GORNJE PROLEĆNO

Čistoća i očuvanost planina su nam potrebni i više nego što smo mi toga zaista svesni. Na to nas podseća važan dan u godini – Svetski dan čistih planina. 

 

Svetski dan čistih planina, već više od 20 godina obeležava se 26. septembra. Ovo je prilika da se stvori svest o značaju planina za život, da se istaknu mogućnosti i ograničenja u njihovom očuvanju i da se stvore partnerstva koja će doprineti pozitivnim promenama.

 

BANER 770 X 110 PRETPLATA 2 CUVARI

 

Ovaj dan obično se obeležava obavljanjem ekoloških aktivnosti poput akcija čišćenja, poseta prirodi i planinarenja.

Planine su izuzetno važne za održavanje života na našoj planeti. One nam obezbeđuju kiseonik, vodu za piće, pružaju dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, dele sa nama svoju lepotu.

 

ćiste planine 2

 

Planine zauzimaju oko petine kopna i obezbeđuju egzistenciju desetine ljudske populacije. Zbog svojih prirodnih resursa čovek je vekovima iskorišćavao i zloupotrebljavo planine.

Danas planinama prete nove opasnosti od globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Naime, posebno su ugroženi izvori pijaće vode koji izviru u planinama, a od kojih zavisi više od polovine ljudske populacije. Klimatske promene takođe ugrožavaju njihova prirodna bogatstva.