ZAGLAVLJE NASLOVNE

Širom sveta se obeležava Svetski dan bez automobila, dan kada, umesto automobilom, poslovne i privatne obaveze završavamo pešice, vožnjom bicikla ili javnim prevozom.

 

Cilj Svetskog dana bez automobila jeste podizanje svesti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne okoline, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života. Iako je inicijalno ova ideja ustanovljena 1973. tokom naftne krize, inicijativa je počela 1994. godine, sa idejom da ljudi provedu jedan dan bez automobila, da prate i proučavaju šta se u okruženju dešava tokom čitavog dana i da prikupljene činjenice i zaključke primene dalje u svakodnevnom životu.

Zagađenje vazduha javlja se kada različite hemikalije budu ispuštene u atmosferu u obliku plina ili malih čestica. Do zagađenja najčešće dolazi zbog sagorevanja fosilnih goriva (uglja, nafte i gasa), ili sagorevanja drva i drugih naftnih goriva. Najveći zagađivači vazduha su automobili i kamioni, fabrike, elektroenergetska postrojenja, kuće koje se greju na drva, ugalj i naftu. U velikim gradovima, automobili, autobusi i kamioni, su glavni zagađivači vazduha.


Prema zvaničnim istraživanjima, u Beogradu najveći zagađivač vazduha je saobraćaj. Najveći zagađivači vazduha su termoelektrane u Obrenovcu, Kostolcu, Velikim Crljenima, odmah za njima su industrije u Boru, Pančevu i Smederevu...