ZAGLAVLJE NASLOVNE

Susek je selo u Vojvodini u opštini Beočin. Geografski je u Sremu, a administrativno u Južnobačkom okrugu.

Selo se nalazi na samom rubu opštine Beočin, na putu prema Iloku. Nedaleko je od granice sa Hrvatskom, a nedaleko i od Novog Sada (na oko 35 kilometara udaljenosti).

susek 9

Prema popisu iz 2011. godine selo ima 966 stanovnika, ali danas broji oko 800 stanovnika. Selo je veoma staro i spominje se u 1. veku nove ere, kada je imalo i svoje utvrđenje i zvalo se Kornakum. Drugih podataka o ovom selu nema sve do 15 veka kada je tvrđava još uvek postojala. Selo je bogato poljoprivredom i na mesečnom nivou selo proizvede  oko 60.000 litara kravljeg  mleka.

susek 8

Nažalost, zbog velikog broja ljudi koji prolaze kroz mesto i veoma male zainteresovanosti njegovih meštana, seosku idilu narušava sve više nagomilanog smeća. Postoje netaknuti delovi koji nisu uprljani, ali je ovakvih mesta sve manje.

susek 7

SusekPress okuplja nekoliko učenika osnovne škole „Jovan Popović”, koja se nalazi u samom centru Suseka. Članovi novinarske sekcije na čelu sa nastavnikom likovne kulture Miroslavom Dajčom zalažu se za čistiju sredinu u kojoj svakodnevno borave ne samo meštani Suseka, nego i đaci-putnici iz okolnih mesta, kao i ceo školski kolektiv.

susek 10

susek 11

Ovo je tek prva u nizu akcija koju smo pokrenuli, čiji je cilj da očuva životnu sredinu i ukaže na dobar primer njenog uređenja u okolini naše škole.

susek 1

Prošle godine Susek je dobio dečje igralište na zelenoj površini, koja se tokom godine redovno održava. Igralište je uređeno klupama, ljuljaškama i klackalicama, a nalazi se na samo nekoliko metara od zgrade naše škole. Pokraj igrališta je autobusko stajališe. Kako je to mesto veoma prometno, a kanti za otpatke nedovoljno, smeća je sve više, pa se ono nalazi razbacano po igralištu. U dovorištu naše škole nemamo igralište, pa smo odlučili da ovo koje imamo održavamo i čistimo tako što ćemo plastičnu ambalažu i limenke sakupljati i sortirati u kontejnerima predviđenim za reciklažu, a ostalo smeće adekvatno odlagati i čistiti.

susek 2

Cilj nam je da od prikupljenog reciklažnog materijala izradimo nove kante za smeće u kojima ćemo nastaviti da sortiramo i recikliramo i da u toku godine od tog smeća izradimo zanimljiv nameštaj, klupe za sedenje i odmor, kao i jedinstveni kutak – školsko igralište za okupljanje učenika u samom dvorištu škole, te da na taj način učinimo naše dvorište lepšim i zanimljivijim za sve nas koji u njemu svakodnevno boravimo.

susek 12

SusekPress

Školski zeleni novinari 7-1 razreda

Tekst priredili: Nikolina Jovanović i Lazar Kovačević

Fotografije: Jovana Palanački

Mentor nastavnik likovne kulture Miroslav Dajč