ZZAGLAVLJE GORNJE NASLOVNE cika keka

Ovča je beogradsko naselje na levoj obali Dunava, u Banatu. Zbog izvora mineralne vode i lekovitog blata, Ovču mnogi odavno nazivaju banjom, a uskoro će to zaista i postati.

 

Najavljena je izgradnja velikog banjskog kompleksa u Ovči, sa zdravstvenim centrima, bazenima, terenima za različite sportske aktivnosti…

 

OVCANSKI PUT

 

Da biste došli do banje (iz centra Beograda ili iz Zrenjanina), sa Zrenjaninskog puta treba skrenuti na Ovčanski put. Ova dugačka ulica odvešće vas do ‒ male deponije! Na uglu ulica Ovčanski put i Mihaila Petrovića nemarni stanovnici umesto u kontejnere, bacaju đubre pored puta i zagađuju svoju životnu sredinu.

 

Ovčanski put 4

Ovčanski put 3

Ovčanski put 2

Ovčanski put 1

Ovčanski put 6

 

Tim povodom, rešili smo da razgovaramo sa meštanima. Pitali smo ih da li podržavaju ili osuđuju ovakav odnos prema okolini i da li bi učestvovali u akciji čišćenja. Većina (trinaestoro od osamnaestoro) je odgovorila da bi pomogli u raščišćavanju, a neki su odbili uz ružne komentare: „Nisam ja bacila, pa neću ni da čistim, ali ružno je“, „Očistio bih ako bi mi neko platio“.

Mi kao „zeleni“ novinari predlažemo najpre da se ova deponija što pre očisti i da se na uglu ulica postavi nekoliko kontejnera u koje bi se odlagalo smeće. Ali da bi se ovaj problem trajno rešio, potrebno je da svako od nas brine čistoći svoga kraja kao što brinemo o čistoći svog doma.

 

Školski zeleni novinari 5. razreda

Anastasija Stevanović

Adrijana Stepanović

Nikolina Čulić

Marija Kordić

 

Mentor

Gorana Gligorević