ZAGLAVLJE NASLOVNE

Ime mog grada je Aleksinac. Leži na dve reke Moravici i Južnoj Moravi. Centar je lep, ali u svakoj zabačenijoj ulici vladaju smeće i prljavština.

 

Aleksinac ima više problema: nedostatak kanti, smeće, zagađenost, psi lutalice, neuređeni putevi, nedostatak parkova... 

 

RUŽNE SLIKE 9

 

Sve ovo čini sliku našeg grada ružnom. Meni posebno smetaju nedostatak kanti za smeće i psi lutalice.

 

RUŽNE SLIKE 8

 

 

Zbog nedostatka kanti na svakom koraku vidimo bačene papiriće i otpatke. Ako ne živite u centru, nemate gde da bacite omot. Mnogi će ga baciti pored puta ili na put. Kao rešenje, predlažem da opština organicuje pravljenje kanti (ili da kupi nove). Čak ni u samom školskom dvorištu ih nema dovoljno, pa deca koriste nekadašnju fontanu kao smetilište.

 

RUŽNE SLIKE 6

 

Jedno od zagađenijih mesta u Aleksincu je naš jedini park – Brđanka. Nekad je ona bila ponos našeg grada, gde su roditelji voleli da prošetaju sa svojom decom. Danas je veoma prljava. Postala je park u kome vlasnici šetaju pse baz povodaca i puštaju ih da nekontrolisano trče. Zbog toga se deca plaše da bez roditelja šetaju Brđankom. Problem  je i to što su po njoj razbacani komadići stakla na koje se deca mogu poseći.

 

RUŽNE SLIKE 8

 

Psi lutalice postaju sve veći problem. Deca se plaše da izađu jer čopor lutalica može da ih pojuri, što može biti veoma opasno.

Da bi naš grad bio lepši, nije potreban samo novac, već dovoljni mogu biti dobra volja i lepo vaspitanje. Ako bismo svi poveli računa o nabrojanim problemima, slika našeg grada bi bila mnogo lepša.

 

RUŽNE SLIKE 7

RUŽNE SLIKE 5

RUŽNE SLIKE 4

RUŽNE SLIKE 2

RUŽNE SLIKE 1

 

Katarina Barjaktarović, 6–4

Mentor

Sandra Đorđević